CHIPTUNING METHODEN

Voordat het chiptuning proces gestart kan worden moet de software uit de Electronic Control Unit gelezen worden door middel van een speciaal apparatuur. Tegenwoordig kan de software van de Electronic Control Unit op drie verschillende manieren uitgelezen worden.

OBD CHIPTUNING

Wat is OBD Chiptuning

OBD Chiptuning betekent On-board diagnostics tuning’. Chiptuning via de OBD poort wordt het meest toegepast omdat dit de eenvoudigste manier is om de software uit de Electronic Control Unit te halen. Tijdens dit proces wordt een speciaal apparatuur aangesloten op de OBD poort van de auto waarna de huidige software wordt uitgelezen. Na het wijzigen van de huidige software wordt op de zelfde manier de aangepaste software ook weer in de Electronic Control Unit geschreven. Dit proces neemt maximaal 1.5 uur in beslag, afhankelijk van het merk en type auto.

De voordelen van OBD Chiptuning

 • De veiligste manier van werken
 • De ECU hoeft niet gedemonteerd te worden uit de
  auto
 • Er is geen soldeerwerk vereist
 • De software is snel en makkelijk te plaatsen in de
  ECU
 • Het is eenvoudig om de originele software weer terug in
  de ECU te laden
 • Door de chiptuning op de juiste manier uit te voeren
  zijn de aanpassingen onzichtbaar bij regulier onderhoud

BDM CHIPTUNING

Wanneer er geen externe geheugen aanwezig is in de ECU, wordt alleen het interne geheugen van de processor gebruikt om de Electronic Control Unit uit te lezen. Op deze type ECU’s zit een BDM poort (Background Debugging Mode). Via deze poort wordt de benodigde software uitgelezen. Soms moet er een speciale aansluiting op de BDM poort gesoldeerd worden maar in de huidige chiptuning wereld wordt er vaak gewerkt met ‘Pogopins’ en ‘BDM adapters’. Solderen is dan ook vaak niet nodig bij moderne ECU’s omdat het niet meer van deze tijd is. Solderen is nog wel van toepassing bij oudere ECU’s met een EEPROM chip.

Bij dit proces is het noodzakelijk dat de ECU veilig uit de auto wordt gedemonteerd. Na het aanpassen van de software via dezelfde weg wordt de ECU veilig, zonder storingen, terug in de auto geplaatst. Dit proces neemt gemiddeld 2 uur in beslag. Het is ook mogelijk om de ECU zelf uit de auto te demonteren en aan te leveren aan ons.

BOOTMODE CHIPTUNING

Tegenwoordig zijn verschillende merken en modellen voorzien van een extra beveiliging in de ECU. Deze beveiliging zorgt ervoor dat de OBD poort niet zomaar toegankelijk is. De ECU moet dan vrijgeschakeld worden alvorens er via de OBD poort geschreven kan worden. Om dit proces te starten moet de ECU veilig uit de auto gedemonteerd worden. De ECU hoeft niet opengemaakt te worden bij BOOTMODE. Gemiddeld neemt BOOTMODE chiptuning 2 uur in beslag.

Onze software